Comunicat de presa

« Back

Președintele ANAP, Bogdan Pușcaș: „Trei schimbări fundamentale aduse de noul cadru legislativ”

A treia sesiune de dezbateri publice pe proiectul de norme metodologice la Legea achizițiilor publice (clasice) a reunit miercuri, 3 februarie, reprezentanții ANAP, companii mici și mijlocii, organizații non-guvernamentale și experții în domeniu. De asemenea, evenimentul a beneficiat de prezența domnului Adrian Bădilă, secretar de stat la Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic.

Domnul Bogdan Pușcaș, președintele Agenției Naționale pentru Achiziții Publice a declarat, în deschiderea evenimentului: „Am pus în consultare un prim proiect al normelor metodologice cu scopul de a scurta termenul între promulgarea legislației primare și intrarea în vigoare a normelor. De la dumneavoastră, partenerii de dialog, așteptăm feedback și toate propunerile și observațiile punctuale pe marginea acestui proiect. În urma acestor propuneri, vom consolida varianta actuală și vom repune proiectul în consultare după adoptarea legilor și publicarea acestora în Monitorul Oficial. Reiterez, cu ocazia acestei sesiuni de dezbateri, solicitarea de a ne ajuta să aducem acest norme la o formă cât mai apropiată de ceea ce și operatorii economici și autoritatea contractentă își doresc".

Domnul Adrian Bădilă, secretar de stat la Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic (MCPDC) a felicitat ANAP pentru inițiativă și pentru transparență.

„Ceea ce face ANAP, acum, nu fac multe instituții. Este un proces de pre-consultare și cred că e foarte important să generalizăm acest sistem. Pentru ministerul nostru, acest demers este un adevărat cap de pod pe care ne bazăm. Astfel, putem veni cu exemple de bune practici pe care vrem să le generalizăm cel puțin la nivel de autorități centrale, instituții ale prefectului și instituții deconcentrate. În același timp, încercăm să ducem cultura transparenței și către aleșii locali, cu tot respectul pentru ceea ce înseamnă autonomie locală", a declarat secretarul de stat în cadrul MCPDC.

Președintele ANAP, domnul Bogdan Pușcaș a dorit să detalieze „trei elemente fundamental diferite" ale abordării din noua legislație, comparativ cu cadrul legislativ actual.

„Primul element fundamental diferit este acela care opticii perene. Legislația primară a fost gândită astfel încât să nu mai fie modificată după un interval scurt de timp și nu va mai cuprinde același grad de detaliere. Aceasta va defini principii și modul general de operare. În continuare, legislația secundară – adică normele - va aduce un nivel superior de explicitare, dar nici aceste norme nu vor detalia până la nivel de spețe întâlnite în procedurile de achiziții. Abia la nivel terțiar vrem să aducem clarificări la nivelele cel mai detaliate cu putință: tipuri de proceduri, domenii de activitate. Aceste reglementări terțiare vor lua trei forme: instrucțiuni de președinte, ordine de președinte, un ghid online", a explicat președintele ANAP.

A doua abordare diferită din noul cadrul legislativ se referă la uniformizare, a mai precizat Bogdan Pușcaș. „Dorim ca prin tot ceea ce va produce ANAP să dăm un mesaj de uniformitate și predictibilitate, având în vedere că toate părțile implicate au nevoie de această abordare".

Nu în ultimul rând, a subliniat domnul Pușcaș, prin noile prevederi finanțările din bugetul de stat vor fi tratate cu aceeași atenție cu care tratăm fondurilor europene: „Dorim o abordare integrată și replicabilă ambelor tipuri de finanțări".

Domnul Adrian Bădilă a adăugat, la rândul său, că pentru a îmbunătăți aplicarea legislației este esențială creșterea încrederii populației în autorități. „Cât timp coeficientul de încredere va fi scăzut, se pot face milioane de norme iar lucrurile tot nu se vor îndrepta în mod semnificativ. ANAP poate avea cele mai bune intenții, dar este numai o pârghie într-un sistem care se mișcă greu, iar presiunea din partea dumeavoastră, cei din piață, este importantă pentru a găsi soluții. Poate că schimbarea nu se întâmplă într-o zi sau două, dar important este să apreciem progresul. În plus, la nivel de instituții, este esențial să dezvoltăm dialogul interinstituțional. Cred că ar fi bine să ne așezăm cu toții la masă, împreună cu instituțiile de control și societatea civilă, pentru a găsi interpretări comune".

Agenția Națională pentru Achiziții Publice a desfășurat până în prezent trei sesiuni de dezbateri publice pe proiectul de norme metodologice la Legea achizițiilor publice (clasice). Ultima sesiune, programată la mijlocul lunii februarie, urmează să reunească instituțiile avizatoare, cele de control și alte entități cheie în sistem. 

Biroul de Presă

5 februarie 2016